Zo maak je afval scheiden een stuk makkelijker!

Afval scheiden is een belangrijk onderdeel van duurzamer ondernemen en zeer gemakkelijk door te voeren. Bedrijven hebben tegenwoordig zelfs de plicht om hun afval gescheiden van elkaar in te zamelen. Toch blijkt het binnen bedrijven toch niet altijd even makkelijk. En waar dit nu door komt is lastig te zeggen. Wat we wel weten is dat we een aantal tips voor je hebben waardoor afval scheiden een stuk makkelijker wordt en gemak dient de mens! Benieuwd naar deze tips? Lees dan snel verder.

Tip 1: Bewustwording

Hoe, Wat en Waarom? Kunnen jouw medewerkers deze drie vragen beantwoorden als we het hebben over afval scheiden? Waarschijnlijk blijven ze bij één of twee vragen steken. Veel medewerkers weten dat ze afval moeten scheiden waar ze missen soms nog net de benodigde informatie om zich hier ook voor de volle honderd procent aan te houden. Als je dit wilt veranderen zal er een stukje bewustwording aan te pas moeten komen en bewustwording creëer je door de juiste informatie op een duidelijke manier te communiceren. Je zal er dus wat tijd voor moeten uittrekken in bijvoorbeeld jullie maandelijkse vergaderingen zodat je het er met je werknemers over kunt hebben. Leg ze uit waarom afval scheiden zo belangrijk is, hoe ze dit het beste kunnen hoe en wat het hen oplevert. Als je ze direct bij het proces betrekt zal het ze veel gemakkelijker afgaan.

Tip 2: Juiste benodigdheden

Zonder gereedschap kan een vakman nooit volledig zijn werk uitvoeren. Dit geldt uiteraard ook voor het afval scheiden. Je werknemers weten inmiddels dat het moet maar als je ze niet de juiste tools aanreikt blijft het alsnog een lastig proces. De juiste tools zijn in dit geval afvalbakken. Verschillende afvalbakken voor ieder soort afval. Op kantoor worden over het algemeen de afvalbakken voor papier en karton, voor glas en voor restafval gebruikt. Toch zijn er nog meer soorten afval die we kunnen scheiden zoals PMD (staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons), GFT en groenafval, kunststof, hout, textiel, metalen, AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur) en gevaarlijk afval. Welke soorten afvalbakken je nodig hebt hangt af van je onderneming. Een afvalbak huren kan je doen bij een externe partij zoals MKB-afval.nl.

Tip 3: Gemak

Eenmaal de juiste afvalbakken binnen? Dan moet je ze zo strategisch mogelijk plaatsen. Op deze manier kan je personeel er namelijk bijna niet anders dan het afval in de juiste bak te deponeren. Strategische plekken zijn het magazijn, de loopgangen, kantoren en in de kantine. Uiteraard heb je ook buiten een aantal afvalbakken staan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*