Het invoeren van een auto

Heb jij een mooie tweedehands auto gekocht in het buitenland en wil je in Nederland de auto invoeren? Dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel lees je meer over het invoeren van

Auto invoeren
Rijd met je auto vanuit het buitenland naar Nederland of laat je auto transporteren naar Nederland. Denk eraan dat je auto een tijdelijk kenteken moet hebben Als je auto eenmaal in Nederland is, dien je te zorgen voor een Nederlands kenteken. Dit kenteken vraag je aan bij RDW. Als je auto recent een APK-keuring heeft gehad die nog geldig is, kun je RDW verzoeken of zij deze keuring willen overnemen. RDW heeft hiervoor wel het originele APK-rapport nodig.

Vervolgens geeft u uw auto aan bij Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Dit kunt u online doen op de website van de Belastingdienst. Hiervoor dient u minimaal 18 jaar te zijn. Ook dient u een geldig legitimatiebewijs te hebben.

Let op: als je een auto vanuit Duitsland naar Nederland rijdt, kan het zijn dat de verkoper jou een tijdelijk 5-daags kenteken aanraadt. Je auto is dan voor die periode verzekerd. Echter, dit kenteken is in Nederland niet geldig. Als je de grens passeert, kun je dus aangehouden worden en een boete krijgen.

Kosten voor het invoeren
De kosten voor het invoeren van de auto zijn afhankelijk van de Bpm. Het Bpm-tarief is weer afhankelijk van de Co2 uitstoot van de auto. Verder heb je nog te maken met eventuele transportkosten en de kosten voor de aanvraag van het kenteken bij RDW. Vergeet ook niet de aanschafprijs voor de auto.

Populaire landen
Het komt veel voor dat een tweedehands auto wordt ingevoerd vanuit het buitenland. Het populairste land is Duitsland. Uit Duitsland komen veel Volkswagens Toyota’s, Opels en Citroëns. Van hieruit worden veel auto’s ingevoerd in Nederland. Ook België, Italië, Denemarken, Amerika en Zweden zijn populair. 

Bron: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/