Leven zonder boeren

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat er het afgelopen halfjaar erg veel wordt geprotesteerd door de boeren in Nederland. De Boeren vinden dat politici, media en activisten de laatste jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst en dat ze ten onrechte zijn neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuilers. De steeds strengere wetgeving in Nederland zorgt voor meer kosten én meer werkdruk voor de Boeren. Hierdoor wordt het voor Boeren steeds moeilijker en zwaarder om rond te komen. De dieren moeten gevoerd worden, maar de Boer moet zelf ook eten en zijn eigen vaste lasten zoals gas, water, licht en huur van een glas container moeten betalen. Door de strengere wetgeving en de steeds hogere kosten die gemaakt moeten worden zie je dat er steeds meer Boerenbedrijven niet meer kunnen worden doorgezet door een opvolger. En het is nou eenmaal een feit dat we zonder boeren het leven een stuk minder aangenaam zal worden.

Producten van de boer

Als je in de stad woont heb je wellicht totaal geen besef van het leven van een boer. Net zoals een Boer wellicht niet weet hoe het is om een kantoorbaan te hebben. We kunnen niet zonder de mensen op kantoren, maar ook zeker niet zonder de Boeren. Neem maar eens een kijkje in de keuken. Melk komt van de koe vandaan, de koe leeft bij de boer én de boer verzorgd én melkt de koe. Alle producten met melk, komen bij de Boer vandaan. Graan (voor o.a. brood en cracker), aardappelen (voor het avondeten en chips) en groenten groeien op het land en het land wordt weer onderhouden door de Boer. Zomaar een paar producten die we al niet kunnen hebben zonder de Boer.

Uitspraken over de boeren

Veel dierenactivisten roepen dat boeren dierenmishandelaars zijn. Maar daar hebben de boeren ook wel wat over te zeggen: Boeren zorgen dag én nacht voor hun dieren. Slapen soms een nacht niet omdat er een van de dieren moest bevallen. En als je op bezoek gaat bij een goede boer zal je ook zien dat ze genoeg ruimte etc. zullen hebben. Ook zouden boeren zorgen voor milieuvervuiling, en ook daar hebben de boeren een woordje voor: Laten we dan eerst maar beginnen dat we minder de auto gaan pakken en het openbaar vervoer gratis maken. De Boer kan het werk wel weer met paard én wagen gaan doen. Maar dat kost nóg meer tijd, tijd wat voor de Boer ontzettend kostbaar is. Als dit nog zo langer doorgaat zullen boeren hun werk niet meer goed kunnen doen en zullen de boeren snel verdwijnen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*