Nascholing voor code 95: wat is het en wanneer is het nodig?

nascholing code 95

Er zijn een heleboel verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen. Voor een brommer, scooter of auto, voor een vrachtwagen of bus: elk type rijbewijs vraagt om andere vaardigheden. Bovendien zijn er rijbewijzen die je geregeld moet vernieuwen of opnieuw moet halen. Vaak gaat het dan om een onderdeel ervan. Nascholing voor code 95 is bijvoorbeeld veel voorkomend. Benieuwd wat het is, en of jij het nodig hebt? Lees dan gauw verder.

nascholing code 95

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs. Deze is achter de voertuigcategorie geplaatst. Deze code is verplicht wanneer je beroep is om een voertuig te besturen waarvoor rijbewijs rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code moet je geregeld vernieuwen en dat is niet iets dat je wil vergeten. Het kost je namelijk veel geld als je wordt betrapt op rijden zonder een recente code. Het kan je werkgever ook nog een aardige duit kosten. De code is vijf jaar geldig wanneer je deze hebt gehaald. Wil je verlengen? Dan is nascholing nodig.

Opnieuw scholing?

Ja, maar niet voor het hele rijbewijs. Het is niet zo dat wanneer je beroepsmatig rijdt je elke vijf jaar opnieuw examen moet afleggen voor je complete rijvaardigheid. Wel moet je nascholing volgen om die juiste recente code te behalen. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU. Het geldt overigens ook voor alle chauffeurs die niet uit de EU komen maar wel hier werken en dus rijden. Dit alles wordt geregeld in de richtlijn vakbekwaamheid waar je mee te maken hebt als je een chauffeur bent. 

Sinds 2016

Het is nog niet zo lang verplicht om die code op je rijbewijs te hebben. In 2016 werd het in het leven geroepen dat je elke 5 jaar nascholing moet volgen. Er zijn speciale rijscholen waar je dit onderdeel snel en zorgvuldig kunt behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *